Spumele poliuretanice sunt menționate la plural deoarece diferă sensibil, în funcție de destinația de utilizare. În fond, spuma este un singur material, însă de aici pornesc câteva diferențe. Care sunt acestea și ceva interesant despre ele poți afla din rândurile următoare.
Poliuretan
Poliuretanul este substanța rezultată în urma reacției dintre materiile prime izocianat și poliol. Datorită catalizatorilor (care grăbesc reacția), stabilizatorilor și agenților de spumare, poliuretanul își crește volumul extrem de mult și astfel apare renumita spumă. În funcție de ce cantitate se adaugă din fiecare „ingredient” pot rezulta diferite spume poliuretanice, disponibile la tub sau nu.
Spumă poliuretanică
Cu cele la tub poți umple spațiile goale, poți stabiliza zona după o reparație la instalațiile sanitare sau la instalațiile termice, poți izola cablurile electrice, poți fixa ferestrele tip termopan etc. Spuma poliuretanică cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă se folosesc în termoizolații și, uneori, în fonoizolații.
Material-minune
Nu erau atât de întâlnite și acum patruzeci de ani, când au apărut pentru prima dată. Pe atunci se producea doar spumă rigidă. Ulterior, au început să se obțină spume flexibile. Era spumei a început cu adevărat atunci când tehnologia a permis producerea de spume semi-rigide. De aici până la toate tuburile și până la a spune că este materialul-minune în izolații nu a mai fost decât un pas.
O întreagă industrie
Există astăzi producători specializați pe diferitele tipuri de spume poliuretanice. Există o întreagă industrie dezvoltată doar în jurul unui pahar de plastic din care, dacă amesteci ce trebuie, iese la iveală magia.
Specialiști în spumă
Cunoști cine poate acționa tuburile cu spumă (meseriașii din construcții sau chiar tu), însă știi și cine poate aplica izolațiile termice din spumă? Răspunsul este simplu: specialiștii în spumă. Nu orice lucrător în construcții îi știe meșteșugul și nu oricine îl cunoaște are la dispoziție aparatul de pulverizare absolut necesar pentru o astfel de lucrare.
Aparat de pulverizare
O izolație din vată minerală sau din polistiren are nevoie de cadre de susținere, respectiv de dibluri speciale de fixare, însă o izolație din spumă poliuretanică nu are nevoie de ajutor pentru a se fixa. Are nevoie numai de aparatul care să o pulverizeze în momentul în care reacția despre care ai citit mai sus se produce. Spuma în formare aderă la suprafața de izolat (pereți, planșeu, pod etc. – din beton, lemn, metal etc.) și se umflă acoperind totul cu stratul protector mult dorit.
Firmă de izolații spumă
Procedura este mai complicată puțin. Aici intră în rol cunoștințele specifice lucrărilor în izolarea cu spumă:
- sub ce unghi se aplică spuma care iese din aparat și la ce temperatură;
- ce tip de spumă va fi aplicată (cu celulă deschisă sau celulă închisă);
- care este temperatura de afară în ziua cu pricina și în zilele următoare;
- cât de repede sau de lent trebuie să fie mișcat jetul pentru un strat optim;
- câte straturi de spumă să se aplice astfel încât izolația să fie suficientă.
Iată câteva aspecte legate de spume poliuretanice pe care firma de izolații Isoterm le cunoaște la perfecție – interesant este că poți afla și altele de pe site-ul lor.