
Miturile sunt ușor de auzit în zilele noastre, iar tigla metalica a ajuns si ea adesea… subiect de barfa sau legenda urbana. Care sunt cele mai des auzite povesti de acest tip?
Mitul 1: Tigla metalica atrage fulgerele
Suntem învățați la o vârstă fragedă să nu ținem niciodată nimic din metal în timpul unei furtuni, deoarece „obiectele metalice atrag fulgere”. Dar știați că acesta este de fapt un alt mit?
Ideea că metalul atrage fulgerul se datorează parțial faptului că paratrăsnetul pus deasupra unei clădiri este din metal. Dar acestea nu atrag de fapt loviturile de fulger; în schimb, tija metalică acționează ca un conductor de electricitate și canalizează electricitatea în siguranță către pământ, astfel încât să nu deterioreze clădirea.
Deci, ce înseamnă asta? Acoperișul metalic nu crește riscul sau probabilitatea de a lovi un fulger. Are aceeași posibilitate ca orice alt material de a fi lovit de fulger.
Probabilitatea unui fulger este determinată de mai mulți alți factori, cum ar fi:
- Topografia pământului – Fulgerul este foarte imprevizibil și greu de măsurat, dar oamenii de știință au stabilit că curentul electric al fulgerului urmează calea cu cea mai mică rezistență. Pe baza acestui fapt numai, este mai probabil ca fulgerele să lovească terenuri mai înalte, cum ar fi un munte sau un deal.
- Dimensiunea clădirii – Probabilitatea de a lovi un fulger este mai mare dacă o clădire este mare, deoarece acoperă mai multă suprafață.
- Amplasarea unei structuri printre alte clădiri – Dacă o clădire mai mică se află lângă o clădire mai mare sau mai înaltă, este mai puțin probabil ca clădirea mai mică să fie lovită de fulger.
- Frecvența furtunilor – Tiparele vremii și frecvența furtunilor variază în funcție de locul în care locuiți.
În realitate, metalul este unul dintre cele mai preferate materiale de acoperiș atunci când se referă la siguranța la trăsnet. Metalul este incombustibil (spre deosebire de șindrila bituminoasa sau lemn), ceea ce înseamnă că este incapabil să se aprindă sau să ardă. Acesta este un avantaj enorm dacă un acoperiș metalic ar fi lovit de fulger, deoarece nu ar exploda sau ar lua foc și ar putea proteja o structură de deteriorare.
Mitul 2: Acoperișurile metalice sunt zgomotoase
Există o concepție greșită comună că toate tipurile de acoperișuri metalice fac mult zgomot în timpul ploii sau furtunilor cu grindină. Deși este adevărat că unele sisteme și profile de acoperiș metalic pot cauza zgomot în anumite circumstanțe, majoritatea acoperișurilor metalice sunt proiectate și instalate să nu fie mai puternice decât orice alt tip de acoperiș.
Acestea fiind spuse, sunt proprietari de case sau clădiri care vor să audă zgomotul ploii/grindinii. Din fericire, puteți avea un acoperiș metalic instalat într-un mod care să facă zgomot la fel de puternic sau la fel de silențios pe cât preferați.
Să ne aprofundăm puțin în modalități de a ne asigura că un acoperiș nu cauzeaza zgomot inutil:
- Structura plată de acoperiș – Dacă un acoperiș metalic este instalat direct peste cadrul deschis sau se întinde pe lungimi lungi prin atașarea de cadru sau pane, zgomote de ploaie sau grindină vor fi pronuntate. Acest lucru se întâmplă deoarece nu există un tampon între panouri și interiorul unei structuri, cum ar fi o punte de acoperiș, înveliș sau izolație, pentru a atenua zgomotul.
- Izolație – un alt element care poate fi adăugat unei structuri de acoperiș pentru a reduce zgomotul. Izolația vine sub mai multe forme și poate fi instalată deasupra sau sub puntea acoperișului și între grinzile unui cadru deschis pentru reducerea zgomotului și controlul temperaturii. În timpul instalării, solicitați instalatorului să vă asigurați că izolația permite o mișcare termică adecvată.
Mitul 3: Toate acoperișurile metalice dezvoltă rugină în timp
Este adevărat că majoritatea metalelor ruginesc sau se oxideaza în timp, când sunt în contact cu oxigenul și apa. Cu toate acestea, nu toate metalele ruginesc cu culoarea maro-roșcată cu care o asociam de obicei. În timp ce rugina este o caracteristică inerentă a majorității metalelor, panourile metalice moderne sunt proiectate, acoperite și testate pentru a preveni formarea ruginii cât mai mult timp posibil.
Pe lângă metalele folosite pentru tabla, sistemele de vopsea aplicate deasupra metalului sunt concepute pentru a ajuta la prevenirea ruginirii și corodării. În plus, dacă oricare dintre aceste sisteme de vopsea sau metale ruginește sau se defectează înainte de expirarea garantiei, cei mai mulți producători de renume oferă cumpărătorilor un anumit tip de garanție de vopsea sau de substrat.
Mitul 4: Acoperișurile metalice se indoaie sau se sparg ușor
Spre deosebire de credința populară, acoperișul metalic este de fapt foarte greu de înțepat și chiar mai greu de perforat. Consumatorii sunt mereu îngrijorați de faptul că prima dată când un val de grindină va trece, vor fi lovituri pe tot acoperișul metalic. În realitate, este foarte puțin probabil ca o furtună medie de grindină să provoace daune sau să deterioreze un acoperiș metalic. Posibilitatea de deformare crește pe măsură ce dimensiunea și cantitatea pietrelor de grindină crește, dar ar fi nevoie de o furtună uriașă cu bucăți extrem de mari de grindină pentru a crea orice puncte semnificative de adâncire sau penetrare.